ELBILAR

Provkörd: Renault 4 E-Tech

Renault 4 E-Tech är inte bara familjeversionen av Renault 5 – den är så mycket mer än så. Vi reste till Portugal för att ta den på en första runda.

Det är inte mycket ”Postis Per” över nya elversionen av klassikern Renault 4, som användes som postbil i Danmark från tidigt 70-tal och ända in på 90-talet – alltså i närmare 20 år. Nya Renault 4 E-Tech är något helt annat: en SUV-liknande skapelse med kraftig attityd och stora 18-tums hjul som standard.

Och visst – Renault 4 E-Tech kallas familjeversionen av charmiga Renault 5 E-Tech, som trots sin personlighet har en tydlig brist: plats. Plats för familjen och bagaget. Det är precis den luckan fyran fyller.

Samma bottenplatta – men annan känsla

Under skalet är Renault 4 i stort sett samma bil som lillebror. De delar plattform, motor, batteristorlek, teknik och infotainmentsystem. Men upplevelsen skiljer sig tydligt.

Annons:

 

Renault 4 har kanske inte riktigt samma omedelbara retrocharm som Renault 5 – men den växer på en. Ju fler detaljer man upptäcker, desto mer gillar man den. Och det bilen saknar i personlighet, tar den igen i praktisk användbarhet.

Den är nästan 22 centimeter längre och har åtta centimeter längre hjulbas, vilket ger betydligt bättre benutrymme i baksätet. Dessutom har bagageutrymmet vuxit med nästan 100 liter – upp till 420 liter – och har en låg lasttröskel. Alla säten, inklusive passagerarstolen fram, kan fällas helt plant, vilket gör att man får plats med ganska långa föremål.

Smarta detaljer i vardagen

Renault har kryddat interiören med flera praktiska detaljer. I bagageutrymmet finns fasta resårband för att spänna fast exempelvis växter. Fyra USB-C-uttag finns fördelade mellan fram- och baksäte. Trådlös mobilladdning, V2L (Vehicle-to-Load) och tillval som en flätad baguette-korg (!) till interiören sätter tonen.

Det finns till och med elektrisk baklucka som öppnas med foten – något man inte är bortskämd med i den här storleksklassen.

Annons:

 

Renault 4 E-Tech är också den första modellen från märket med digital bilnyckel i mobilen, som dessutom går att dela med andra – ännu ett tecken på bilens familjefokus.

Annan upplevelse bakom ratten

Om man tror att körupplevelsen i Renault 4 och 5 är identisk får man tänka om. Trots gemensam teknik känns fyran väldigt annorlunda. Där Renault 5 är pigg och nästan gokart-lik, är Renault 4 mjukare i fjädringen – anpassad för barn, packning och vardagsliv.

Gemensamt för båda är dock den tysta kupén – något som delvis beror på Renaults ”Cocoon”-teknologi, som innebär extra ljudisolering i golvet. Förutom lite vindbrus från framrutan är det en förvånansvärt lugn körupplevelse.

Annons:

 

renault 4

Styrningen är lätt, kanske lite för lätt, men bilen upplevs ändå stabil. Med en vikt på under 1.600 kilo känns den smidig – och energieffektiv. På vår teststräcka låg förbrukningen på cirka 15,2 kWh/100 km, vilket ger en realistisk räckvidd på omkring 370 kilometer vid blandad körning. Om det håller i svenska förhållanden är det riktigt bra.

Renault 4 E-Tech40 kWh52 kWh
WLTP-räckvidd308 km409 km
WLTP-förbrukning14,7 kWh/100 km15,1 kWh/100 km
Motor120 hk150 hk
Vridmoment225 Nm245 Nm
0–100 km/h9,2 sek8,2 sek
Laddning (AC/DC)11 kW / 80 kW11 kW / 100 kW
Laddhastighet320 km/h400 km/h
Dragvikt750 kg750 kg
Garanti2 år2 år
Förväntat pris389 000 kr439 000 kr

Assistent och infotainment

Förarassistenterna får också godkänt. Den adaptiva farthållaren accelererar smidigt vid omkörningar och anpassar hastigheten efter både vägförhållanden och trafikskyltar. Filhållningshjälpen är diskret – varken ryckig eller påträngande. Allt känns genomtänkt och förtroendeingivande.

Däremot börjar Renaults OpenR Link, som bygger på Android Automotive, kännas något föråldrad. Det var ett försprång när det lanserades med Megane E-Tech – men konkurrenterna, inte minst Volkswagen, har hunnit i kapp.

Annons:

 

Vad kommer Renault 4 E-Tech att kosta?

Priserna är inte klara än, men det är säkert att Renault 4 blir dyrare än Renault 5. Min gissning? Runt 15 000 – 30 000 kronor mer än lillebror. Det innebär ett startpris precis 389 000 kronor, och fullt utrustad kring 439 000 kronor. Det placerar den i direkt konkurrens med modeller som Hyundai Inster, Fiat Grande Panda och Opel Frontera.

Men mycket dyrare får den inte bli – för då är det svårt att ignorera att lyxigare Renault Megane E-Tech kan fås för 409 900 kronor. Där får man trots allt mer bil för pengarna.

iNPUT reste till Portugal som gäster hos Renault, som stod för resa och logi.

Se även vår video från resan – på danska.

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer