Android 16 är nu officiellt släppt – betydligt tidigare än vanligt – och det innebär en rad nya funktioner som gör mobilen lite smartare i vardagen. Bland de mest uppseendeväckande nyheterna finns så kallade Liveuppdateringar, som låter dig följa exempelvis din taxiresa eller matleverans i realtid – direkt från låsskärmen eller notisfältet. Funktionen påminner en hel del om Apples Live Activities.
Till en början är det främst rese- och matleveransappar som drar nytta av liveuppdateringarna, men Google har redan testat funktionen i Google Maps – där du kan se vägbeskrivningar uppdateras i realtid. Var uppdateringarna syns beror på vilken mobil du har: På Samsung visas de i det som kallas Now Bar, medan OnePlus och Oppo använder namnet Live Alerts.
Utöver det bjuder Android 16 på flera förbättringar som ska göra telefonupplevelsen mer strömlinjeformad:
- Smartare notiser. En ny funktion grupperar automatiskt meddelanden och varningar från samma app, vilket ger bättre överblick i notisfältet.
- Bättre ljud för hörapparater. Android 16 gör det lättare att föra samtal med hörapparat. Tidigare har många hörapparater använt sina egna mikrofoner, vilket inte alltid ger bästa ljudkvalitet. Nu går det att använda mobilens mikrofon i stället – och justera volym samt välja standardmikrofon direkt i Android.
- Utökat skydd för utsatta användare. Med Advanced Protection kan personer som är särskilt sårbara för digitala hot aktivera ett förstärkt säkerhetsläge. Det skyddar mot skadliga appar, osäkra webbsidor och nätfiske.
- Stationär dator på gång. Google har också bekräftat att en DeX-liknande skrivbordsfunktion är under utveckling. Den gör det möjligt att koppla mobilen till en skärm och använda den som en stationär dator – med stöd för tangentbordsgenvägar. Utvecklare kan redan nu börja testa systemet.
Små förbättringar i vardagen
- I Google Messages får du nu möjlighet att anpassa ikoner för RCS-gruppchattar och bestämma hur länge notiser ska vara tysta.
- Google Foto får en ny, omarbetad redigeringsvy som rullas ut till fler enheter.
- I Google Home går det att skapa genvägar till favoritapparater och placera dem på exempelvis Google TV eller din smartklocka med Wear OS.
- Wear OS-användare kan dessutom betala för kollektivtrafik direkt med klockan – utan att behöva öppna Wallet.
Android 16 blir till en början tillgängligt för Pixel-enheter, men kommer att rullas ut till fler mobiler under året. Samtidigt får Android och Wear OS en uppfräschad design med fler element från Googles Material You-koncept.
Du kan läsa mer på Googles blogg.